Şekli, pişirilme tarzı ve lezzetiyle çok farklı. Uzun, ince ve ızgara şişlerine geçirilerek pişirildiği için ortası delik oluyor. Tire köftesinin en güzel özelliği, elastik yapıda olması. Meşe kömüründe yanan ızgaralarda pişirilen köftelerin üzerine doğranmış domateslerden yapılmış sos konarak servis ediliyor.Tire köfteye tereyağı ile çevrilerek kızartılmış ekmekler eşlik ediyor.

4 Kişi Kullanılacak Malzemeler

Dana kıyma (300 gram)
Ekmek içi (4 dilim)
Kuru soğan (1/2 adet)
Tuz (1 çay kaşığı)
Kimyon (2 çay kaşığı)
Tereyağı (2 çorba kaşığı)
Sarımsak (2 diş)
Domates (2 adet)
Kaymaklı yoğurt (4 çorba kaşığı)
Karabiber (1 çay kaşığı)
Tost ekmeği (4 dilim)
Sivribiber (2 adet)


İzmir Tire Köftenin Yapılışı

300 gram dana kıymayı  kaba alın. Üzerine 2 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 4 dilim ekmek içi ekleyin. harcın içine yarım adet kuru soğanı rendenin küçük tarafıyla rendeleyin. Tüm malzemeyi elinizle yaklaşık 7-8 dakika kadar yoğurun. Yoğurduktan sonrada  Tire köfteden küçük bir yumurta büyüklüğünde parçalar ayırıp, elinizin içiyle sıkın ve ovalleştirerek bir tabağa aktarın. Şekil verirken köftenin yapışmaması için elinizi ıslatıp, iki elinizin yardımıyla köfteyi yuvarlayarak inceltip, uzamasını sağlayın. Köfteyi  tezgâhta bastırarak, ellerinizle yuvarlayıp bir karıştan kısa olacak uzunlukta şekil verin. Bir şişi hafif ıslatın ve köftenin ortasından geçirerek Tire köftenin ortasını delip şişi geri çıkarın. Bu işlemi tüm köfteler için uygulayın. Bir dilim ekmeğin her iki yüzüne ince bir şekilde tereyağı sürün. Yağladığınız ekmeğin her iki yüzünü ocağa aldığınız tavada kızartın. Bu sırada 2 diş sarımsağı ince ince doğrayın. Çekirdeklerini temizlediğiniz 2 adet sivribiberi önce uzunlamasına sonra enine ikiye kesin. Kızaran ekmeği tavadan alın. Aynı tavaya 1 çorba kaşığı tereyağı koyup yağı eritin. Yağ eridikten sonra hazırladığınız köfteleri tavaya koyup, kızartın. Köfteler renk alıp kızarmaya başladığında önceden doğradığınız sarımsakları ve biberleri tavaya koyun ve biraz karıştırın. Üzerine önceden ince ince doğradığınız 2 adet domatesi ilave edin ve tüm malzemeyi karıştırarak pişirin. Domatesler sos kıvamına geldiği zaman tabağın ortasına koyduğunuz tost ekmeğinin üzerine, tüm yüzeyi kaplayacak şekilde biberleri dizin. Biberlerin üzerine 4 adet köfteyi ve en üste de hazırladığınız domates sosunu ve yanına da 4 çorba kaşığı yoğurdu koyarak Tire köfteyi servise hazır hale getirin.

Afiyet Olsun...

0 yorum :

Yorum Gönder

 
Hatice Metin Güncel Kadın Yaşam Blogu © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top